مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون
 

آلرژی به شکلات پدیده‌ی شایعی است. با این حال، افرادی که علائم آن را از خود نشان می‌دهند بایستی درمان به موقع بر روی آنها انجام شود. این مقاله به علائم مختلف این آلرژی می‌پردازد.
افراد در تمام گروه‌های سنی عاشق خوردن شکلات هستند. بعضی از ما حتی به خوردن آن اعتیاد داریم. با این حال، افرادی وجود دارند که به دلیل ابتلاء به آلرژی نمی‌توانند شکلات مصرف کنند. این اتفاق می‌تواند هم در کودکان و هم بزرگسالان رخ دهد. کودکانی که والدین آنها نسبت به شکلات آلرژی دارند، احتمال بیشتری می‌رود که آنها نیز به همان آلرژی مبتلا شوند. به عبارت دیگر، این امر می‌تواند موروثی باشد. بسیاری از مطالعات تحقیقاتی انجام شده نشان می‌دهند افرادی که از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردارند، احتمال ابتلاء به این آلرژی در آنها بیشتر است.

علل

ماده‌ی تشکیل دهنده اصلی شکلات، کاکائو است که از دانه‌های کاکائو بدست می‌آید. این دانه‌ها با تخمیر، بو دادن، و آرد کردن، تحت فراوری قرار گرفته تا شکلاتی که می‌خوریم بدست آید. کاکائو می‌تواند مسبب بروز آلرژی باشد اما تنها عامل آن نیست. مواد تشکیل دهنده دیگری وجود دارند که می‌توانند موجب بروز واکنش‌های آلرژیک شوند که از آن جمله شیر، سویا، گلوتن، گونه‌هایی از آجیل یا مغزهای گیاهی و مواد شیمیایی را می‌توان نام برد که جهت افزودن رنگ یا طعمی خاص به شکلات مورد استفاده قرار می‌گیرند.

علائم

علائم آن شباهتهای زیادی با انواع دیگر آلرژیهای غذایی دارد. علائم متداولی که در افراد پس از خوردن شکلات دیده می‌شوند به قرار ذیل می‌باشند:

اشکال در تنفس:

این وضعیت عمدتاً زمانی رخ می‌دهد که بیش از یک ماده‌ی تشکیل دهنده در شکلات موجب بروز واکنشهای آلرژیک در بدن شوند. علاوه بر تنگی نفس، افراد مبتلا به این عارضه از سرگیجه، احساس تنگی در قفسه سینه، تپش قلب، دل پیچه و غیره شکایت دارند. تهوع، استفراغ و صدای خس خس به هنگام تنفس نیز می‌تواند وجود داشته باشد. چنانچه واکنش آلرژیک بر بیش از یک دستگاه بدن تأثیر گذارد، آنگاه می‌تواند موجب بروز شوک آنافیلاکتیک شود که می‌تواند مرگبار باشد. در چنین شرایطی، فرد نبایستی حتی یک تکه شکلات را لمس کند.

جوش‌های پوستی:

کسانی که آلرژی شدیدی دارند می‌توانند به محض خوردن یک گاز شکلات دچار جوشهای پوستی شوند. در ابتدا، این نوع بثورات پوستی در صورت و گردن و اطراف آنها رخ می‌دهد که ممکن است سپس به سایر نواحی بدن مانند بازوها، پاها و شکم گسترش یابند.

سردرد:

سردرد شدید می‌تواند در بعضی افراد مشاهده شود. ماده‌ی کافئین موجود در شکلات بیشتر مسئول این نشانه است. با این حال، خاطر نشان می‌شود که نیاز است بررسی‌های بیشتری در خصوص آنکه آیا شکلات حقیقتاً مسئول بروز سردرد است یا خیر صورت گیرد.

سردرگمی:

زمانی که احساس افسردگی می‌کنیم، عاشق خوردن شکلات هستیم به این دلیل که به بالا بردن روحیه‌مان کمک می‌کند. با این حال، برای افرادی که نسبت به شکلات آلرژی دارند، می‌تواند اثراتی عکس آن بر روی احساساتشان بگذارد. در این افراد شکلات می‌تواند آنها را بی قرار و زود رنج سازد. این امر بدان علت است که تئوبرومین موجود در کاکائو به عنوان یک محرک برای سیستم عصبی عمل کرده که به نوبه خود موجب سریعتر شدن ضربان قلب می‌شود.

سوزش سر دل:

این نشانه جزئی است و هیچ آسیب جدی به سلامت شما نمی‌زند. این واکنش معمولاً به دلیل کاکائو موجود در شکلات ایجاد نمی‌شود. در عوض، برخی مواد تشکیل دهنده دیگر ممکن است موجب بروز این واکنش آلرژیک شوند. اکثر افرادی که پس از خوردن شکلات دچار سوزش سر دل می‌شوند، مجبور به متوقف ساختن آن به طور کامل نیستند.

درمان

چنانچه هر یک از علائم فوق‌الذکر پس از مصرف شکلات مشاهده شدند، بیماران بایستی با پزشک خود مشورت نمایند. آنها می‌توانند با کمک تستهای پوستی، آزمایش خون و غیره، ترکیبی که موجب بروز واکنش آلرژیک می‌شود را مورد شناسایی قرار دهند. سپس داروهای مناسب مطابق با شدت علائم آنها تجویز می‌شوند. داروهای آنتی هیستامین جهت درمان علائمی همچون بثورات پوستی، خارش و اختلالات گوارشی مورد استفاده قرار می‌گیرند. داروهای کورتیکواستروئید و متسع کننده برونش‌ به افرادی که احساس تنگی نفس خفیف، خس خس سینه و سرفه می‌کنند، تجویز می‌شوند به این دلیل که این داروها به باز کردن دستگاه تنفس کمک می‌کنند. کسانی که نشانه‌های آنافیلاکسی مانند اشکال در تنفس، تپش قلب و تنگی یا سفتی در قفسه سینه از خود نشان می‌دهند را بایستی با عجله به اورژانس رسانید بطوریکه در آنجا تزریق اپی‌نفرین جهت درمان واکنش آلرژیک شدید بر روی بیمار انجام می‌شود. به محض آنکه علائم فرکش نمودند، دستورات داده شده توسط پزشک بایستی جهت جلوگیری از وقوع بیشتر آلرژی به شکلات به طور دقیق پیروی شوند.
در صورتی که نسبت به شکلات آلرژی دارید، ممکن است مجبور به متوقف ساختن خوردن شکلات نباشید. پزشک شما ممکن است توصیه نماید که تنها از شکلاتهایی مصرف کنید که حاوی مواد تشکیل دهنده خاصی نباشند که می‌توانند موجب بروز واکنشهای آلرژیک شوند. در این مورد، شما تنها بایستی پیش از خرید شکلات، برچسب روی آن را بخوانید.